Stalvlieg

Stomoxys calcitrans

Stalvliegen zijn een grote ergernis voor vee. Beten zijn extreem pijnlijk en de vliegen kunnen erg hardnekkig zijn.


Stalvlieg

Levenscyclus

Vrouwtjesvliegen zijn klaar om te paren na 3-5 dagen na uitkomst. Eenmaal gepaard kunnen ze meerdere keren eieren leggen (ongeveer 80-100 eieren per legsel). Voor elke legsel heeft een vrouwtjesvlieg een bloedmaaltijd nodig. Een geschikte broedplaats voor een stalvlieg is vochtig, rottend organisch materiaal, bijvoorbeeld hooi, mest en hout. Afhankelijk van de temperatuur duurt het normaal gesproken 15-30 dagen voordat stalvliegen zich van eitje tot volwassen vlieg hebben ontwikkeld. Stalvliegen broeden continu in warme streken en kunnen samen met mens en vee de winters overleven in beschermde verwarmde substraten.

Identificatie

Ei: Ongeveer 1 mm lang, wit en worstvormig. Eieren zijn aan de ene kant gebogen en aan de andere kant recht.


Larve: Tussen 1,25 mm en 11-12 mm lengte. Lichtgeel tot roomwit van kleur, heeft twee achterste siphonen en een mondhaak zoals de meeste vliegenmaden.


Pop: 4,5 - 6 mm lang en breder aan het hoofdeinde met roodbruine kleur.


Adult: 5-7 mm lang, vergelijkbaar in grootte en vorm met huisvliegen. De verschillen tussen stalvliegen en huisvliegen zijn een langwerpig zuigmondstuk en zeven ronde zwarte vlekken op de grijze buik.

Leefomgeving en gedrag

De stalvlieg beperkt zich niet tot een bepaalde gastheer, wat betekent dat ze de meeste warmbloedige dieren kunnen aanvallen. Runderen en paarden zijn echter de belangrijkste doelwitten, maar ook geiten, schapen, varkens, ezels en huisdieren zoals honden en katten kunnen het doelwit zijn. Larven ontwikkelen zich in vochtige, rottende vezelige substraten zoals stro, nat gras of hooi, paardenmest, koeienmest en bijproducten na gewasverwerking.De stalvlieg heeft een groot vermogen om zich lokaal van boerderij tot boerderij te verspreiden en kan meer dan 5 km ver weg bewegen. Ze bijten vooral op de poten, rug en buik van grote dieren en op oren, kop en poten van kleinere dieren. Mensen krijgen vaak beten op de ellebogen, benen en op de achterkant van de knieën. Bij warm weer voeden ze zich vroeg in de ochtend en laat in de middag en kunnen ze binnen vijf minuten volledig volgezogen zijn. Daarom rusten stalvliegen meestal op de onderkant van vegetatie, hekken en andere ondergronden in de buurt van hun gastheren. De piekpopulaties komen vaak voor in het voorjaar.


Overlast/

economische schade

De stalvlieg staat bekend als een grote ergernis voor vee. Beten zijn extreem pijnlijk en de vliegen kunnen erg hardnekkig zijn. Herhaald bijtgedrag van de stalvlieg verhoogt de stress en verkort de voedertijd van de dieren, wat leidt tot gewichtsverlies en een verlaging van bijvoorbeeld de melkproductie. Op basis van een schatting in 2012 bedroeg de totale impact van stalvliegen op de Amerikaanse vee-industrie ongeveer

$ 2.211 miljoen per jaar. De stalvlieg voedt zich met het bloed van dieren en dient als vector van verschillende virussen, bacteriën, protozoa en wormen, die ziekten kunnen veroorzaken zoals Surra, infectieuze anemie bij paarden, brucellose, Afrikaanse paardenpest, Afrikaanse varkenspest, capripox en vogelpokken.


Een preventieve aanpak voorkomt een vliegenuitbraak

  • Biomite (roofmijten tegen vliegeitjes)
  • Biofly (roofvliegen tegen vliegenlarven)
  • Biowasp (sluipwespen tegen vliegenpoppen)
  • Fly Trap (vliegenval emmer)

Neem contact op

Een succesvolle aanpak van biologische vliegenbestrijding is gebaseerd op strategisch geplande uitzettingen.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.