Huisvlieg

Musca domestica

Op pluimveebedrijven reduceren huisvliegen de eierproductie sterk en ze beïnvloeden ook de melkproductie bij melkveebedrijven.


Huisvlieg

Levenscyclus

De huisvlieg heeft vier levensfasen, waaronder ei, larve, pop en adult. Eenmaal gepaard leggen vrouwtjesvliegen hun eitjes in organisch afval of in uitwerpselen van dieren. Larven komen na een paar uur (ongeveer 8-16 uur) na het leggen uit de eieren en ontwikkelen zich snel. De larven migreren naar een drogere plek voor verpopping waar de transformatie van larve naar volwassen vlieg zal plaatsvinden. Het duurt meestal tussen de 2-10 dagen voordat de volwassen vlieg tevoorschijn komt. Een paar dagen na uitkomst zijn de vrouwtjesvliegen klaar voor reproductie. Ze leggen tijdens hun leven niet meer dan vijf keer eieren en leggen per keer ongeveer 120-130 eieren. Volwassen vliegen leven normaal gesproken tussen de 15-25 dagen.

Identificatie

Ei: ongeveer 1,2 mm lang, banaanvormige, witte tot crèmekleurige eieren en worden in clusters gelegd.


Larve: 3 tot 9 mm lange, slanke, witte, pootloze maden.


Pop: 8 mm lang, variëren in kleur van lichtgeel, oranje, lichtbruin en donkerbruin naarmate ze ouder worden.


Adult: 6–9 mm lang, roodachtige ogen en sponzige monddelen, vier donkere strepen in de lengterichting op hun rug.Leefomgeving en gedrag

Huisvliegen voeden en reproduceren op een verscheidenheid van menselijke voedingsmiddelen, huisvuil en organisch afval. Ze planten zich voort in het verrotte, fermenterende of rottende organische materiaal en dierlijke uitwerpselen, maar zelden op vlees of aas.

Huisvliegen hebben speciale mondstructuren waardoor ze alleen oplosbaar voedsel kunnen consumeren. Ze gebruiken hun speeksel om het vaste voedsel te bevochtigen en op te lossen voordat het wordt ingenomen. Overdag als ze niet eten en 's nachts rusten huisvliegen op het oppervlak van muren, plafonds, vuilnisbakken en gras, zowel binnen als buiten. Ze blijven meestal boven de grond, maar zelden hoger dan 5 meter.


Overlast/

economische schade

Als vectoren dragen huisvliegen meer dan 100 ziekteverwekkers, waaronder verschillende door voedsel overgedragen ziekteverwekkers die voedselbederf veroorzaken. Ze brengen meer dan 65 darmziekten over bij mens en dier, oogziekten en kunnen wonden en huid infecteren. De aanwezigheid van een hoge populatie huisvliegen stoort mensen tijdens het werk en geeft een psychologisch negatief effect als onhygiënische omstandigheden. Op pluimveebedrijven reduceren huisvliegen de eierproductie sterk en ze beïnvloeden ook de melkproductie bij melkveebedrijven.

Een preventieve aanpak voorkomt een vliegenuitbraak

  • Biomite (roofmijten tegen vliegeneieren)
  • Biofly (roofvliegen tegen vliegenlarven)
  • Biowasp (sluipwespen tegen vliegenpoppen)
  • Fly Trap (vliegenval emmer)

Neem contact op

Een succesvolle aanpak van biologische vliegenbestrijding is gebaseerd op strategisch geplande uitzettingen.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Rob and Hannah Collins

Melkgeiten

“Biowasp fly parasites

are the backbone of our

integrated fly control

management plan”.