Blinde bij

Eristalis tenax

Ondanks zijn gelijkenis met een bij, is de blinde bij een ongevaarlijke zweefvlieg.

De volwassenen voeden zich met stuifmeel en nectar en zijn in de zomer in grote aantallen aanwezig. Volwassenen zijn uitstekende bestuivers. Hun larven vermenigvuldigen zich in een natte omgeving.


Blinde bij

Levenscyclus

Om zich voort te planten zoeken vrouwtjes vochtige omgevingen met organisch materiaal. Om deze redenen zijn mestputten erg aantrekkelijk voor de rattenstaartlarven. De eitjes worden in de pitten gelegd en de larven ontwikkelen zich daar. Eenmaal volgroeid, vlak voor de verpopping, verplaatsen de larven zich naar drogere plekken om te verpoppen. Het is vaak in deze fase dat men met de larven geconfronteerd wordt. Honderden larven kunnen over de grond kruipen. De volwassen vliegjes die uit de poppen tevoorschijn komen, verlaten de schuur op zoek naar bloemen buiten.

Identificatie

Ei: eivormig en wit.


Larve: De larven vervellen verschillende keren voordat ze volwassen zijn. Ze worden gekenmerkt door de aanwezigheid van hun staart, wat in feite een snorkel is. Om voldoende zuurstof te krijgen, hebben de larven een uitzetbare ademslang die 15 cm lang kan zijn.


Adult:14–16 mm groot en hebben twee opvallende verticale harige banden boven hun ogen.

Leefomgeving en gedrag

De larven voeden zich met ontbindend organisch materiaal, daarom leven ze in mest, waar ze hun voedsel filteren. Volwassenen zijn bestuivers en voeden zich met de nectar van bloemen.


Overlast/

economische schade

Vliegen en larven zijn veilig voor dieren en mensen, maar de aanblik van grote aantallen kruipende larven kan onaangenaam zijn. Ze kunnen overvloedig aanwezig zijn in kuilen, melkruimtes of in kantoor- of winkelruimtes.Als grote hoeveelheden larven over de vloer kruipen, kunnen kalkbarrières worden gemaakt om ze tegen te houden.


Om de rattenstaartlarven aan te pakken kunnen roofmijten en nematoden worden ingezet.

Neem contact op

Een succesvolle aanpak van biologische vliegenbestrijding is gebaseerd op strategisch geplande uitzettingen.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.